Care and work at a distance

De uitdaging

De ouderenzorg wordt complexer. Zorgmedewerkers hebben vaker de expertise van een specialist nodig, maar die zijn natuurlijk niet altijd ter plekke aanwezig. Hoe handig zou het dan zijn als de specialist ouderengeneeskunde of wondzorgconsulent op afstand kan meekijken?

De oplossing

Samen met onze technische partner 1Minuut ontwikkelden we een geavanceerde bril die precies dat mogelijk maakt. De zorgmedewerker ter plekke draagt de bril, de collega op afstand kijkt en praat mee via een computer, tablet of smartphone. We noemen dit project Expertise zonder afstand.

Wat het ons brengt

De bril biedt zowel kansen voor de cliënt als voor de zorgverleners. Specialistische zorg komt met de bril binnen handbereik. De zorgmedewerker die de bril draagt, heeft zijn of haar handen vrij en kan dus direct handelen. Daardoor wordt de cliënt geholpen door een bekend, vertrouwd gezicht zonder dat er een aparte afspraak moet komen. Voor de collega op afstand bespaart het (reis)tijd en hij of zij kan zelf meekijken in plaats van de informatie uit een rapport te lezen. Een win-win op meerdere vlakken dus.

En verder…

De bril is ook handig in andere situaties, bijvoorbeeld bij het opleiden van zorgpersoneel en bij het observeren van onbegrepen gedrag bij cliënten.