Wolk

Hip airbag

De uitdaging

Een gebroken heup zorgt voor veel pijn en ongemak en kan – zeker op hoge leeftijd – grote gevolgen hebben. Naast de ellende voor de cliënt en familie, vraagt een heupfractuur gemiddeld zo’n 200 extra uur zorg van het zorgpersoneel. Ook zijn ouderen vaak bang om te vallen.

De oplossing

De Wolk heupairbag voorkomt heupfracturen bij een val. Wolk is een compacte, herbruikbare heupairbag die ouderen gemakkelijk kunnen dragen. Sensoren in de Wolk detecteren een val, de airbag blaast zichzelf razendsnel op en de heupen zijn beschermd.

Wat het ons brengt

Eigenlijk hoeven we al niet meer uit te leggen wat de voordelen van deze technologie zijn: minder breuken, minder pijn en ellende, minder zorg nodig en minder angst om te vallen. Bij een locatie van zorgorganisatie tanteLouise nam het aantal heupfracturen als gevolg van een val met 46 procent af. Dankzij een studie van Erasmus Rotterdam weten we dat dit in totaal 5.000 extra zorguren en ruim 175.000 euro aan extra zorgkosten (in het jaar na de val) scheelt. Aanschaf en onderhoud van de airbags kostten in dat jaar 29.697 euro. Tel uit je winst…

En verder…

Gezien het succes van deze technologie is het niet vreemd dat de Wolk de publieksprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs 2020 won.